Nieuwsberichten

Persbericht lezing Joan Derk van der Capellen en de Nederlandse democratie

Persbericht lezing Joan Derk van der Capellen en de Nederlandse democratie

0

http://www.mijngelderland.nl/beeld/Canons/Lochem/19_A_Aan_het_volk_van_Nederland.jpg

De Overijsselse baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784) was een omstreden politicus. Hij keerde zich tegen de politiek van stadhouder Willem V; bracht geheime politieke stukken in de openbaarheid; sympathiseerde als eerste met de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen Engeland; mobiliseerde boze boeren en burgers en was ten slotte de anonieme auteur van het roemruchte pamflet Aan het Volk van Nederland, dat in de nacht van 25 op 26 september 1781 over heel Nederland werd verspreid en het startschot was van de patriottenbeweging. Het wekt dan ook geen verbazing dat Pim Fortuyn deze tegendraadse baron zijn “illustere voorganger en voorbeeld” noemde.

Wie was Van der Capellen en waarom was hij voor de patriottenbeweging zo belangrijk? Wat was zijn politieke filosofie? Hoe verhield deze filosofie zich tot de Amerikaanse Grondwet van 1789 en de Bataafse Grondwet van 1798? En in hoeverre kunnen we Van der Capellen beschouwen als een wegbereider van de Nederlandse democratie?

Bovenstaande vragen staan centraal in de lezing die politiek historicus dr. Ewout Klei (1981) op dinsdag 17 februari zal houden in Hattem. Deze avond wordt georganiseerd door de Commissie Daendels in samenwerking met de vereniging Heemkunde Hattem, de Kunstkring Hattem en de Vereniging van Vrienden van het Voerman Museum Hattem met medewerking van de leden van het Sint Annagilde Hattem.

 

Locatie: Grote- of Andreaskerk, Hattem

Prijsinformatie:  gratis

Start datum/tijd: dinsdag 17 februari 2015 20:15 uur

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply