Over Klei

Over Klei

Ewout Klei is politiek historicus, tekstschrijver en theoloog.

In 2004 studeerde Ewout af op Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784). Dit verhaal werd in 2005 beloond met de Radix scriptieprijs.

Hij is in 2011 gepromoveerd op een proefschrift over het Gereformeerd Politiek Verbond. Dit proefschrift is uitgegeven bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.

Ewout heeft in 2011 de D66 Thema-afdeling Levensbeschouwing opgericht.

In september 2014 verscheen het boek Vrij gemaakt? dat werd samengesteld door filosoof Lammert Kamphuis. Dit boek gaat over dertigers die opgroeiden in de vrijgemaakt-gereformeerde zuil. Ewout heeft als auteur en redacteur aan dit boek meegewerkt.

Aan het einde van diezelfde maand verscheen het boek Van God los. Het einde van de christelijke politiek? dat Ewout geschreven heeft met historicus Remco van Mulligen.

Ewout is columnist en journalist bij Jalta. Ook schrijft hij achtergrondartikelen en interviews, onder andere voor The Post Online en Nieuw Wij.

Ewout geeft colleges en spreekt daarnaast op congressen en organiseert en presenteert deze ook.

Ewout schrijft nu een historisch-journalistiek boek over de geschiedenis van de JOVD, de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (1949-), de grootste liberale jongerenorganisatie van Nederland.

Ten slotte is Ewout in zijn vrije tijd bezig met een historisch-journalistiek boek over de geschiedenis van de Pacifistisch Socialistische Partij (1957-1991), samen met de historicus Frank Menzel.

 

 

 

 

Anderen over Klei

“jij ook met je oriëntalistische machtsfantasiën. Witte man! Boe! “

Constanteyn Roelofs, historicus en journalist, Twitter

 

“Jij weet als geen ander hoe je links en rechts tegelijk in de gordijnen krijgt hè”

Rik de Jong, JOVD’er. Wereldberoemd in Gouda, Twitter.

 

“Een intellectuele Ausputzer…”

Joshua Livestro, hoofdredacteur Jalta, Twitter

 

“Goede relatieve nieuwkomer die op internetmagazines veel schrijft. Heeft als historicus een goede feitenkennis over de politiek en een goed vermogen om te relativeren”

Hexagon, Fok!forum

 

“Klei is een scherp analyticus, die aantrekkelijk schrijft en de lezer weet te plezieren met her en der een vleugje goed verteerbaar cynisme.”

Enne Koops, historicus, Historiek

 

“de gereformeerden hebben Maarten ’t Hart, de vrijgemaakten hebben Ewout Klei. In hun manier van denken, hun cultuur en hun humor zijn ze onlosmakelijk verbonden met hun oude kerkelijke achtergrond, maar beide hebben ze een eigen weg gekozen”

Remco van Mulligen, historicus en journalist, Opunie

 

“Zo’n openingszin kan alleen Vriend Klei schrijven. Noot: Ewout heeft ongelijk. Altijd.”

Remco van Mulligen, historicus en journalist, Twitter

 

“Ewout for President!”

Erol Ayan, zelfbenoemd Turkije-kenner, Twitter

 

“Voor kennis, reflectie, nuance en nuance daar weer op. Kortom, alles wat u bij mij mist (…) De Winston Smith van twitter: rationeel, sympathiek, hoopvol”

Bart Schut, Journalist, o.a. voor de Volkskrant en Jalta, Twitter

 

“GeenStijl-apologeet! ;-)”

Hanz Christian, Trend browser|art hunter|history watcher|story liar|music digger| news junk|good company|fresh air lover|dedicated loner|dogwalker, Twitter

 

“De Johan Huizinga van de twitters”

Willem Minderhout, docent bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool, Twitter

 

 

Ewout in actie in 1987, toen nog zonder zijn beroemde bril.